Mohács

ismertető, Mohácsi képek, galéria




Mohács

Mohács közel 20 ezer lakosú város Baranya megyében, Magyarország legdélebbi Duna-parti települése. 2007-től Mohács az Európai Unió dunai határkikötője. A várost elkerüli az 56-os főút, mely Szekszárdtól a horvát határig tart. Mohácsot Baranya megye székhelyével, Péccsel az 57-es főút köti össze.


Mohács komoly történelmi múlttal rendelkező, több mint 900 éves város. A Duna partján, csodálatos természeti környezetben elterülő település folyamatosan fejlődött az évszázadok során. Az 1526-os mohácsi csata a világtörténelem része, és városunk neve elsősorban erről közismert. Mohácsnak azonban jelene és biztató jövője is van. Ezrek látogatják kulturális eseményeinket és a világon egyedülálló farsangi karneválunkat, a busójárást.

LÁTNIVALÓK, LÁTVÁNYOSSÁGOK


align=left A város legszebb és legfontosabb tere a Széchenyi tér. A tér mai formáját 1896 és 1940 között érte el. A hely környékét 2007-ben uniós forrásból felújították. Uralkodó épület a Fogadalmi Emléktemplom. Alapkövét 1926-ban helyezte el Zichy Gyula kalocsai érsek, a mohácsi csata 400. évfordulójának emlékére.

Jobbra tőle a Széchenyi I. Általános Iskola, balra a török stílusú Városháza épülete található. A Széchenyi tér keleti oldalán álló impozáns épületet Árkay Aladár tervezte, az építkezés 1924-től 1926-ig tartott. Az építmény magyaros stílusban épült. Eme épületek fogják közre a tér két sarkában lévő polgármesteri hivatali B épületet és az Ifjúsági Centrumot.

align=right A Szabadság utca, a Jókai utca és a Szentháromság utca találkozásánál áll Mohács fennállásának 900. évfordulójának alkalmából felállított Szentháromság-szobor, melyet Trischler Ferenc készített bronzból.

Ez a szobor egy már nem létező emlékmű újbóli megépítése, hiszen ama Szentháromság-szobor körül volt egykoron Mohács első körforgalma.

align=left A Csatatér Emlékkápolna egy klasszicista stílusú kápolna a mohácsi katolikus temetőben, melyet 1816-ban építettek a mohácsi csatában elesettek emlékére.

Az első misére 1817. augusztus 29-én, a mohácsi csata kétszázkilencvenegyedik évfordulóján került sor.

align=right A II. Lajos-emlékmű Mohácstól északra, az 56-os út és a Csele-patak kereszteződésénél álló emlékmű, mely a hagyomány szerint a mohácsi csatából menekülő II. Lajos halálának helyét jelzi.

A Szepessy park a város legnagyobb parkja. A park közepén áll a szocreál stílusú víztorony, melyet 1969-ben építettek. A park mentén található a Kisfaludy Károly Gimnázium és a Radnóti Miklós Szakközépiskola és Szakiskola, valamint a Püspök templom.

align=left A Mohács központjában fekvő Hősök parkja a belváros szélén fekszik, melyben helyet kapott a két világháború halottainak emlékműve, egy szökőkúttal díszített vízmedence, valamint rengeteg virág és fa.

A Mohácsi Történelmi Emlékhelyet az 1526. augusztus 29-ei mohácsi csata emlékére alakították ki a várostól délre fekvő Sátorhely szomszédságában az esemény 450 éves évfordulóján, 1976-ban. A tíz méter magas, tölgyfából készült keresztet a csatában elhunyt keresztények tiszteletére emelték 1990-ben.

FÜRDŐKULTÚRA


align=right A mohácsi termálvízre épülő Városi Tanuszodát és Termálfürdőt fürdőt 2007-ben nyitották meg.

A víz gazdag ásványi sókban, nátrium-kloridos, hidrogén-karbonátos, fluoridos, magas vas és jód tartalommal rendelkezik.

Ízületi, reumatikus panaszokat, sportsérüléseket kezelnek vele, izomlazításra és a szervezet immunitásának növelésére hasznosítják.

ÁLLANDÓ RENDEZVÉNYEK, PROGRAMOK


align=left Mohács igazi vonzerejét - történelmi emlékein túl - kulturális rendezvényei: a világhírű Busójárás, a nyári fesztiválok, valamint a környék borainak ünnepe, a Szüreti Fesztivál jelenti.

VÁROSTÖRTÉNET


align=right Első írásos említése 1093-ból származik, neve valószínûleg a szláv moha - ingoványos, mocsaras jelentésű - szóból ered. A pécsi püspök birtokában lévő halászfalu a 12-13. században kezdett kiemelkedni a környező települések közül, amikor kedvező fekvésének köszönhetően birtokközponti szerepet kapott. A 15. századi iratok már mezővárosként említik.

Fejlődését az 1526-ban, a város közelében - a mai Sátorhely község mellett - a török seregekkel megvívott gyászos emlékű csata törte meg. A mindössze másfél óráig tartó küzdelemben nemcsak a király és a főnemeseinek jelentős része veszett oda, hanem a nemzeti függetlenségünk is, évszázadokra. A török uralom idején a fontos hadiút mentén fekvő település egy ideig szandzsáksági székhely is volt.

align=left A hódoltság alatt elnéptelenedett vidéken a 18. század elején kezdtek letelepedni az ide érkező magyar, sváb, sokac és szerb népcsoportok. Ekkor vált többnemzetiségűvé a város. Ennek emlékét máig őrzi a városszerkezet is: a nemzetiségek városrészeivel, központjában templomaikkal.

A 18-19. században mezővárosi kiváltságait a püspökségtől visszaszerezve újra a környék gazdasági és kulturális központjává vált. Fejlődését érzékenyen érintették az I. világháború utáni határmegvonások, valamint az 1945 utáni lakosságcserék.

align=right Kedvező közúti, vasúti és vízi kapcsolatai mára az ország egyik jelentős kereskedelmi központjává tették. A város napjainkban is dinamikusan fejlődik. 2002-ben Hild János-emlékérmet kapott.

Települések Mohács közvetlen közelében

Települések Mohács környékén